Veckomeny
På morgonen
Drick – långsamt – ett glas vatten som du först kokat upp och sedan låtit svalna till rumstemperatur med en citronskiva i.
Frukost
Förslag 1: En skål med gluten-/vetefri müsli med ris- eller sojamjölk. Som naturlig sötning kan du använda bananbitar.
Förslag 2: Gör äggröra på två ägg utan smör. Blanda äggen med ris- eller sojamjölk. Till äggröran kan du äta en rostad skiva glutenfritt/vetefritt bröd.
Förslag 3: En tekopp med grekisk eller naturell levande yoghurt. Ta i lite ekologisk honung.
Förmiddagsmål
Blanda två eller tre skalade morötter i stavar (ekologiska!) med lite rå bok choi, några blomkålsbuketter och sockerärter. Du kan förvara grönsaksblandningen i en plastpåse och ta några bitar under dagen om du är sugen på någonting.
Att dricka vatten är också viktigt. Örtte sötat med lite honung är också ett bra knep att ta till mellan målen.
Lunch
Förslag 1: Bönsoppa
Ingredienser:
(4 portioner)
9 1/2 dl hönsbuljong
7 dl vita bönor, kokta eller på burk
1 stor morot, skivad
1 liten gul lök, finhackad
2 msk pressad citron
Så gör du:
1. Buljong, morot, lök och citron blandas i en kastrull. Låt blandningen sjuda under lock till dess att moroten precis har blivit mjuk.
2. Rör sedan i bönorna och låt allt bli genomvarmt innan du tar av kastrullen från värmen.
Förslag 2: Kycklingsoppa special
Ingredienser:
(4 portioner)
14 dl hönsbuljong
1 kg benat kycklingkött, trimmat och finskuret
3/4 dl kokt glutenfri pasta
saft från en citron eller lime
2 ägg
2 msk koriander, finhackad.
Så gör du:
1. Börja med att värma buljongen och lägg sedan i kycklingbitarna. Låt sjuda i cirka 5 minuter eller tills kycklingköttet är färdigkokt. Lägg i pastan och låt sjuda upp innan du tar av det från värmen.
2. Pressa tre matskedar lime eller citron i en skål. Tillsätt äggen och vispa upp. Under omrörning häller du sedan ner knappt 5 deciliter av buljongen i äggblandningen och vispar efter det långsamt ner äggen i soppan.
3. Värm soppan på låg värme tills dess att soppan börjar ånga. Tillsätt koriandern och servera genast.
Eftermiddagsmål
Ta en kopp örtte eller grönt te. Till det kan du ta en glutenfri/vetefri kaka, men tänk på att de har många kalorier. Annars kan du ta en riskaka med hummus eller hemmagjord guacamole som pålägg.
Middag
Förslag 1: Marinerad havsabborre med koriander
Ingredienser:
(4 portioner)
4 filéer av havsabborre, hälleflundra eller annan vit fisk, à 130 g
Saft av 2 lime
2 msk olivolja
1 viktlöksklyfta, finhackad
2 msk färsk koriander, hackad
limeklyftor
Så gör du:
1. Lägg fisken i en låg form. Häll över den pressade limen och låt marinera i minst 30 minuter i kylskåpet.
2. Fräs vitlöken cirka 30 sekunder i olivoljan på låg värme. Tillsätt sedan koriander och låt det fräsa tills det är genomvarmt.
3. Fisken ska halstras i 8–10 minuter (beroende på hur tjocka filéerna är), på medelvärme och pensla ofta med korianderoljan.
Förslag 2: Carpaccio på lax med lime
Ingredienser:
(4 portioner)
500 g laxfilé
2 schalottenlökar, finhackade
4 msk olivolja
1/2 pressad lime
skal från 1 lime, rivet
Så gör du:
1. Ställ 4 ugnsfasta tallrikar i ugnen och värm dem. Laxen ska skäras i lövtunna skivor och sedan ställas åt sidan. Låt schalottenlöken fräsa – sakta – i olivolja tills den är gyllenbrun.
2. Lägg i den pressade limen och det rivna limeskalet under omrörning. Då blandningen börjar fräsa lägger du upp den på de varma tallrikarna. Beräkna en halv matsked per tallrik.
3. Lägg sedan fisken på lökblandningen och häll på resten av oljan. Servera genast.
Kvällsmål
Lugnande kamomill- eller pepparmintte på kvällen.
Recept: Nishan Joshi bok”Renare kropp och själ med detox”
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar