onsdag 6 april 2011

fri från mjöl


Glutenfri Fruktmüsli


En smakrik müsli till frukost, lunch eller bakning


En glutenfri müsli som inte bara ser god ut, utan verkligen smakar gott och dessutom har 14 % fibrer. En exotisk blandning av quinoaflingor, solroskärnor, boveteflingor, äpplefibrer, papay och ananas. Njut den som den är till frukost, lunch eller kvällsmat och då tillsammans med filmjölk, mjölk eller yoghurt.


Vad kan jag använda fruktmüslin till?
Müslin äts naturell som snacks, till frukost eller som ingrediens i bröd, kakor, efterrätter, godis eller gröt.


Ingredienser:

Boveteflinga (bovetemjöl, rismjöl, socker, färg: sockerkulör och salt), cornflakes (majs, socker och salt), quinoaflinga (quinoamjöl, rismjöl, socker och salt), riskrisp (rismjöl, maltodextrin (från majs), risstärkelse och salt), torkad papaya (papaya och socker) 11 %, betfiberflinga, solroskärnor, torkad ananas (ananas, socker, ananasjuice, citronsyra, ananasarom) 5 %, äppelfiberflinga 5 %.

Vikt: 550 g.

Näringsvärde/100 g:

Energi
Protein
Kolhydrater
varav sockerarter
Fett
varav mättat fett
Kostfiber
Natrium
Järn


1400 kJ/340 kcal
7 g
65 g
15 g
5 g
<0,5 g
14 g
0,3 g
2,5 mg

tips


Bra tips
  • Välj ekologiska produkter, för att undvika kemikalier och gifter som ofta finns i besprutad eller behandlad mat.
  • Några dagar innan du börjar med din avgiftning är det en bra idé att dra ned på konsumtion av koffein, alkohol och socker. Det är mindre påfrestande än att bara sluta över natten.
  • Om du äter ett eller flera mål på restaurang kan du be om grillad fisk eller kyckling, eller en wok på färska grönsaker.
  • Avsätt gärna 20–30 minuter av din lunchrast till att ta en promenad i rask takt. Motionen i kombination med dagsljuset kommer att göra dig piggare för resten av dagen.

recept av Nishan Joshi

Veckomeny


På morgonen


Drick – långsamt – ett glas vatten som du först kokat upp och sedan låtit svalna till rumstemperatur med en citronskiva i.

Frukost


Förslag 1: En skål med gluten-/vetefri müsli med ris- eller sojamjölk. Som naturlig sötning kan du använda bananbitar.
Förslag 2: Gör äggröra på två ägg utan smör. Blanda äggen med ris- eller sojamjölk. Till äggröran kan du äta en rostad skiva glutenfritt/vetefritt bröd.
Förslag 3: En tekopp med grekisk eller naturell levande yoghurt. Ta i lite ekologisk honung.

Förmiddagsmål


Blanda två eller tre skalade morötter i stavar (ekologiska!) med lite rå bok choi, några blomkålsbuketter och sockerärter. Du kan förvara grönsaksblandningen i en plastpåse och ta några bitar under dagen om du är sugen på någonting.
Att dricka vatten är också viktigt. Örtte sötat med lite honung är också ett bra knep att ta till mellan målen.

Lunch


Förslag 1: Bönsoppa

Ingredienser:
(4 portioner)
9 1/2 dl hönsbuljong
7 dl vita bönor, kokta eller på burk
1 stor morot, skivad
1 liten gul lök, finhackad
2 msk pressad citron

Så gör du:
1. Buljong, morot, lök och citron blandas i en kastrull. Låt blandningen sjuda under lock till dess att moroten precis har blivit mjuk.
2. Rör sedan i bönorna och låt allt bli genomvarmt innan du tar av kastrullen från värmen.

Förslag 2: Kycklingsoppa special

Ingredienser:
(4 portioner)
14 dl hönsbuljong
1 kg benat kycklingkött, trimmat och finskuret
3/4 dl kokt glutenfri pasta
saft från en citron eller lime
2 ägg
2 msk koriander, finhackad.

Så gör du:
1. Börja med att värma buljongen och lägg sedan i kycklingbitarna. Låt sjuda i cirka 5 minuter eller tills kycklingköttet är färdigkokt. Lägg i pastan och låt sjuda upp innan du tar av det från värmen.
2. Pressa tre matskedar lime eller citron i en skål. Tillsätt äggen och vispa upp. Under omrörning häller du sedan ner knappt 5 deciliter av buljongen i äggblandningen och vispar efter det långsamt ner äggen i soppan.
3. Värm soppan på låg värme tills dess att soppan börjar ånga. Tillsätt koriandern och servera genast.

Eftermiddagsmål


Ta en kopp örtte eller grönt te. Till det kan du ta en glutenfri/vetefri kaka, men tänk på att de har många kalorier. Annars kan du ta en riskaka med hummus eller hemmagjord guacamole som pålägg.

Middag


Förslag 1:  Marinerad havsabborre med koriander

Ingredienser:
(4 portioner)
4 filéer av havsabborre, hälleflundra eller annan vit fisk, à 130 g
Saft av 2 lime
2 msk olivolja
1 viktlöksklyfta, finhackad
2 msk färsk koriander, hackad
limeklyftor

Så gör du:
1. Lägg fisken i en låg form. Häll över den pressade limen och låt marinera i minst 30 minuter i kylskåpet.
2. Fräs vitlöken cirka 30 sekunder i olivoljan på låg värme. Tillsätt sedan koriander och låt det fräsa tills det är genomvarmt.
3. Fisken ska halstras i 8–10 minuter (beroende på hur tjocka filéerna är), på medelvärme och pensla ofta med korianderoljan.

Förslag 2: Carpaccio på lax med lime

Ingredienser:
(4 portioner)
500 g laxfilé
2 schalottenlökar, finhackade
4 msk olivolja
1/2 pressad lime
skal från 1 lime, rivet

Så gör du:
1. Ställ 4 ugnsfasta tallrikar i ugnen och värm dem. Laxen ska skäras i lövtunna skivor och sedan ställas åt sidan. Låt schalottenlöken fräsa – sakta – i olivolja tills den är gyllenbrun.
2. Lägg i den pressade limen och det rivna limeskalet under omrörning. Då blandningen börjar fräsa lägger du upp den på de varma tallrikarna. Beräkna en halv matsked per tallrik.
3. Lägg sedan fisken på lökblandningen och häll på resten av oljan. Servera genast.

Kvällsmål


Lugnande kamomill- eller pepparmintte på kvällen.

Recept: Nishan Joshi bok”Renare kropp och själ med detox”

tisdag 5 april 2011

Middagsrecept


Lax med quinoa & ångkokta grönsaker

 

1 person
519 kcal
100 g lax
1/2 dl quinoa
1 stor morot 100 g
1 medelstor paprika 150 g
150 g broccoli
40 g salldslök
lite buljong
salt & peppar
koka quinoan enligt instruktionerna på paketet. Skär paprika och morot i tunna stavar och broccolin i lagom stora buketter.
Lägg dom i en hålsil och ångkoka dom över en kastrull med vatten. Lägg på ett lock så stannar ångan bättre.
Tillsätt salladslöken efter ca 15 min och ta bort från plattan.
Sjud under tiden laxen i en kastrull där vattnet täcker fisken. Tillsätt buljong. Låt sjuda 5-6 min. Krydda rätten med salt och peppar.
Man kan även göra laxen i ugnen på ca 200 g tills den är klar

Jag hittade receptet på Shape me up

söndag 3 april 2011

3 veckor utan mjölk...

Det finns mycket gott som inte innehåller mjölk. Men kom ihåg att alltid läsa innehållsförteckningen eftersom receptet kan förändras, eller om produkten innehåller något annat du är känslig emot.
Här fyller vi på med mjölkfria alternativ så snart vi hittar dem. Allt fler affärer samlar mjölkfria produkter på särskilda hyllor, men det kan löna sig att leta även i resten av affären eftersom det finns ganska mycket som är mjölkfritt.
Många livsmedelsaffärer har ett bra mjölkfritt utbud. Några livsmedelskedjor som Coop och ICA har särskilda allergisidor på sina hemsidor. Där kan du bland annat se vilka specialvaror du kan beställa hem till din affär.

Att dricka:
Havredryck
, finns bland annat under varumärkena Carlshamn mejeri, gogreen, Oatly och Solhavre. Havredryckerna finns i flera varianter -  som ekologisk dryck eller berikad med kalcium och vitaminer, som naturell eller smaksatt med jordgubb/hallon, vanilj eller choklad.
Risdryck finns under bland annat varumärkena Carlshamn mejeri, grogreen och Ricedream (hemsidan är på engelska).
EcoMils drycker är gjorda på bland annat quinoa eller mandel. Biofood importerar dryckerna och du hittar deras återförsäljare på Biofoods hemsida.


Bröd: Det finns många sorters bröd som är bakade utan mjölk. Här är några exempel: Familjen Dafgård (välj en produkt i listen för att komma till innehållsförteckningen), Fazer (äger även Lövånger bröd), Finax,  PågenWasa knäckebröd.

Choklad: Om du tål att det kan finnas spår av mjölk i choklad, hittar du mörk choklad i de flesta livsmedelsaffärer. Bonvita gör vit choklad och ljus choklad på rismjölk (de framställs i en fabrik där man hanterar mjölk och nötter). Chokladen finns bland annat på Astrid & aporna i Malmö och goodstore i Stockholm (se en bit ned i listan på deras hemsida) och importeras även av Ekogrossisten Edura. Chokladen kan även beställas direkt på Bonvitas hemsida. Organica gör också choklad på ris och den finns i flera olika smaker. På hemsidan Goda saker kan du köpa Grenada Chocolate med 60 och 71 procent kakao.


Grädde i matlagning:
Istället för grädde kan du använda havrebaserade produkter som imat (Oatly) 13% fett och En lite lättare imat med 7% fett, ICA:s ekologiska matlagningsbas 13% fett, Gott i Maten (Carlshamn Mejeri) 10 % fett (finns på Coop och ICA), Mat (gogreen) 14% fett och Minimat 6% fett. Flera sorter kan förvaras oöppnade i rumstemperatur - bra att ta med på resan! Yosa Mat&Dipp är baserad på havre och kan användas som Crème fraîche i matlagningen eller ersätta gräddfilen i dippsåsen.
Isola Bio har en mjölkfri och naturligt glutenfri matlagningskräm baserad på ris, vilken heter Mjölkfri matlagningskräm. Den finns på ICA och Coop (artikelnr COOP - 89051, ICA - 215664).
Ecomils mandelgrädde är mjölkfri och sojafri.


Kakor och kex: Frias sortiment är fritt från både mjölk och gluten. Delicato har några mjölkfria kakor. Var extra försiktig när du läser listan på Delicatos hemsida eftersom det är en förskjutning i tabellen, vilket gör att den är lite trixig att tyda. Gillebagaren använder inte mjölk, hasselnötter eller jordnötter i någon av sina kakor. Deras leverantör av choklad använder dock mjölk i sin fabrik, vilket innebär att chokladen kan innehålla spår av mjölk. Göteborgskex och LU kex har mjölkfria kex. LU:s hemsida har ingen allergiförteckning utan man får klicka på varje produkt. Farmors arrakstärningar och havretärningar är gjorda på ren havre och innehåller inte mjölk, ägg eller nötter, men sojalecitin.

Korv: Korvar kan innehålla mjölk. Här är några producenter som gör mjölkfria korvar. En del av dem tillverkar även korvar med mjölk, så läs innehållsförteckningen:
Margarin till matlagning: Carlshamns margarin Mjölkfritt (finns som fast och flytande, båda är även fria från sojalecitin), Milda Culinesse , MIlda mjölkfritt 80%.
Obs! På Mildas vegetabiliska bakmargarin i folie står det att det innehåller fett från växtriket. Men det innehåller även vassle, så det är inte mjölkfritt.
Margarin på smörgåsen: Carlshamns margarin Mjölkfritt kan användas både på smörgåsen och till att baka med. Mildas mjölkfria smörgåsmargarin är mjölkfritt. Mildas ekomargarin tillverkas utan mjölk. Den blå förpackningen med Becel tillverkas utan mjölk, men i lokaler där man hanterar mjölkprodukter.
Majonnäs: Äkta majonnäser ska inte innehålla mjölk. Lättmajonnäser däremot kan innehålla mjölk. De allra flesta majonnäser innehåller ägg, men det finns vissa varumärken som är äggfria och de finns oftast att köpa i specialbutiker. Även i vanliga livsmedelsaffärer finns det majonnäs som tillverkas utan ägg. Lätt majonnäs från Coop X-tra tillverkas utan mjölk och ägg medan Kavlis lättmajonnäs tillverkas utan ägg men innehåller däremot mjölk.
Mellanmålsdryck och smoothies: Det finns flera havrebaserade mellanmålsdrycker. Carlshamns smoothie med smak av skogsbär, havtorn eller skogsbär finns i 2,5 dl-förpackning. Oatlys mellanmålsdryck i plastflaska innehåller inget tillsatt socker och finns i smakerna äpple/grönt te, jordgubbar/skogsbär och apelsin/havtorn. Oatly har dessutom chokladdryck och naturell havredryck i 2,5 dl-förpackning och smoothies i plastflaska i smakerna blåbär/tranbär och granatäpple/päron.
Froosh är en smoothie med enbart frukter som säljs i 250 ml-flaska och litersförpackning. Yosa Smoothie från Bioferme finns i smakerna mango-vanilj och hallon-röda vinbär.
Olja: Använd gärna olja i matlagning och bakning, Det finns en mängd oljor för olika ändamål som till exempel olivolja, rapsolja, majsolja och solrosolja.
Pålägg:
Rökt eller kokt skinka eller annat helt kött som kalkon fungerar bra, men läs innehållsförteckningen eftersom till och med en del skinkor kan innehålla mjölk (!).
Korvar och pastejer kan innehålla mjölk eller mjölkpulver. Här är några tillverkare som gör korvar och annat pålägg utan mjölk (de kan även ha pålägg som innehåller mjölk så läs innehållsförteckningen):
Kaviar är ofta mjölkfritt.
Smoothie: Färdig smoothie baserad på havre finns i flera smaker och finns under varumärkena Oatly, Carlshamn mejeri och Yosa.
Smördeg: Läs innehållsförteckningen, flera färdiga smördegar är faktiskt tillverkade utan mjölk.
Snabbmat: Familjen Dafgård, Scan (här kan du kryssa i om produkterna ska vara fria från till exempel mjölk, soja, ägg och gluten)
Snacks: Snacks innehåller ofta mjölk, men det finns både salta pinnar, popcorn och chips som är mjölkfria. OLW har en allergiguide. Andra som har några mjölkfria snacks är Estrella, Gårdschips, Lindroos, Svenska lantchips.
Sås: Såserna från Delikatessfabriken är alla fria från mjölk, soja och gluten, de innehåller dock ägg. Även Lohmanders har flera färdiga såser, fria från mjölk och gluten.
Tandkräm: Det är inte bara mat som innehåller mjölk. Tänk på att tandkrämen Zendium innehåller colostrum, råmjölk, och därmed mjölkprotein. (Zendium innehåller även lysozyme, vilket är äggprotein.)
Vaniljsås/vaniljvisp: Färdig vaniljsås finns under varumärkena Carlshamn mejeri, gogreen och Oatly. Ekströms kokmarsan fungerar om du använder havredryck när du tillagar den. Den är tjockare och passar därför till tårta.
Välling:
Enago gröt och välling är fri från mjölk, soja och ägg. Finns att köpa i livsmedelsaffärer.
Semper har en mjölkfri gröt och två mjölkfria vällingar. De kan dock vara svåra att få tag på ända fram till början av 2011 på grund av brist på risprotein som används i produkten.
Sinlac är fri från mjölk och gluten. Finns att köpa på Apotek och i större livsmedelsaffärer.
Yoghurt: Yosa är gjort på havre och finns i flera smaker. Provivas fruktdrycker innehåller Lactobacillus plantarum 299v (bakterier som är bra för magen, läs mer på Provivas hemsida).
Ägg: Fiberhusk och no egg fungerar bra som äggersättning vid bakning.
Mjölkfri.com ansvarar inte för innehållet på hemsidorna vi länkar till, utan det gör respektive företag.